Hoppa till huvudinnehåll

7Vi minskar matsvinnet (tallriks- & serveringssvinnet) med 10 % från nivån 2021 fram till 12/2023.

Framsteg

  • Ej påbörjad
  • Planering
  • Implementering
  • Färdigställd
Färdigställd

Receptiken är nu fullt optimerad för att minimera matsvinnet, så långt det är möjligt. Att eliminera svinnet helt är dock omöjligt. Sedan januari 2023 samarbetar kommunen med tredje sektorn, inklusive Adventskyrkan, Evangelisk-lutherska församlingen och Röda Korset. Tack vare detta initiativ delas överskottsmaten från köken vid Kimito skolcentrum, Silva daghem och Dalsbruks skola ut till behövande, vilket har resulterat i att mängden mat som kastas bort är minimal. Lärare och dagvårdspersonal arbetar kontinuerligt med att uppmuntra elever och barn att endast ta den mat de orkar äta.

Beskrivning

Åtgärden innebär att skolköken och matgästerna behöver vara medvetna om sin matsvinnsgenerering och vidta åtgärder för att minska den totala mängden mat som kastas bort. Det innebära att man noggrant planerar portioner och recept och uppmanar kunderna att ta rätt mängd mat för att undvika svinn, samt implementerar åtgärder för att minska avfall vid serveringen och hantera eventuell överbliven mat på ett ansvarsfullt sätt.

Sammanfattning och kontakter

Tidslinje

2023-01-01 → 2023-12-31

Kontaktpersoner

  • Birgitta Parikka
    Kost- och städchef
    Kimitoöns kommun
Information uppdaterad 08.11.2024