I målsättningarna för regeringsprogrammet 2019 fastställs att Finland ska vara kolneutral år 2035 och det första fossilfria välfärdssamhället. Detta kräver snabba minskningar av utsläppen i alla sektorer såväl som en ökning av kolsänkor för bindandet av växthusgaser.
Utvecklingen av växthusgasutsläppen på Kimitoön har varit positiv de senaste 15 åren, främst på grund av minskningen av den tunga industrin i början av 2010 talet (Figur 1). I dagens läge är vägtrafiken, lantbruket och arbetsmaskiner de största källorna till växthusgaser på Kimitoön tillsammans utgör de nästan 50 % av utsläppen (Figur 2).
Personbilarna utgör en stor del av vägtrafikens totala utsläpp på Kimitoön: 62 % av utsläppen kommer från personbilar och 38 % från tung trafik. På nationell nivå år Finlands mål att halvera utsläppen från vägtrafiken före 2030. Kommunerna kan bidra till detta genom att utveckla kollektivtrafikens och lätta trafikens attraktivitet samt genom att främja förnyandet av bilbeståndet. För att öka antalet fordon med låga utsläpp kan kommunen utveckla infrastrukturen, till exempel genom att öka antalet laddningsstationer för elbilar. För närvarande finns det offentliga laddningsstationer på fem olika ställen på Kimitoön, alla upprätthållna av privata aktörer.
Lantbrukets utsläpp orsakas främst av metan- och lustgas från djurens fodersmältning samt gödselhantering och kväveomvandling i mark. På nationell nivå utgör lantbrukets utsläpp cirka 10 % av Finlands totala växthusgasutsläpp; på Kimitoön är andelen betydligt större (18 %) på grund av den stora åkerarealen. En stor del av allt som odlas på Kimitoön används utanför ön men enligt nuvarande kalkylmodeller belastas utsläppen på den ort där de skapas, inte där slutprodukterna används. Lantbrukets växthusgasutsläpp har hållits på samma nivå i Finland de senaste 10 åren, även på Kimitoön. Lantbruket på Kimitoön består främst av åkerodling: 85 % av Kimitoöns växthusgasutsläpp från lantbruket kommer från odlingsmark och endast 15 % från djurens matsmältning och stallgödsel.
Jordbrukets miljöbelastning styrs redan av lagstiftning både på nationell nivå och på EU-nivå, bl.a. genom CAP-programmet. Lantbruket följer CAP-programmet, LFA-programmet och miljöprogrammet som är utarbetade av miljöministeriet och EU. Dessutom styr tvärvillkoren och nitratdirektivet jordbrukets verksamhet. Anslutningsprocenten till miljöministeriets miljöprogram är högre än 95 %. Lantbruket kan vara ett effektivt verktyg i arbetet mot klimatförändringen: genom att använda lantbruksmetoder som främjar lagring av organiskt material i jordmånen kan jordbruket bidra till att minska mängden koldioxid i atmosfären och bromsa förändringar i klimatet. Användningen av kvävefixerande grödor i stället för industrigödsel kan ytterligare bidra till att minska utsläppen från konstgödselindustrin.
Skogarna och ett hållbart skogsbruk fungerar som en effektiv kolsänka; enligt olika kalkyler binder skogarna 30–60 % av de årliga CO2e-utsläppen i Finland. I hållbart skötta skogar fungerar även själva jorden i skogen som en stor kolsänka, och genom att lämna kvar dött virke i skogarna binds det insamlade kolet för en lång tid i jordmånen.
Oljeuppvärmningens andel av växthusgasutsläppen kan förväntas minska raskt under de kommande åren tack vare olika direkta finansiella stöd som staten erbjuder. Kimitoön är med i den obundna tjänsten CO2-raportti.fi som sammanställer och publicerar statistik över växthusgasutsläppen på vecko- och årsnivå. CO2-statistiken är även tillgänglig för allmänheten på adressen www.co2-raportti.fi.
Enligt CO2-raportti är de totala växthusgasutsläppen per invånare på Kimitoön aningen under landets medeltal: utsläpp per invånare på Kimitoön var 5,7 ton CO2e 2020, medan landets medeltal var 5,8 ton CO2e. Utsläpp från elanvändningen på Kimitoön var 0,5 ton CO2e/invånare 2020, vilket är 50 % högre än landets medeltal. Det här beror på att kommunen har många fritidsbostäder och de räknas inte med i invånarantalet, men deras elförbrukningen räknas med i utsläppen.
Högsåra vindpark producerade 15GWh elektricitet år 2020, vilket motsvarar 17 % av hela Kimitoöns elkonsumtion. Kalkylmässigt minskade detta växthusutsläppen på Kimitoön med 1100 ton CO2e, vilket motsvarar 0,15 ton CO2e per invånare.