Beskrivning
- Varje år ges skolornas elevkårer chansen att lämna in förslag på tre olika maträtter som de önskar inkludera på matsedeln.
- Kommunens kostråd inkluderar alltid en representant från de studerande, vilket säkerställer att deras perspektiv och behov tas i beaktande vid beslutsprocesserna.
- Elever från femte årskursen är med och arbetar i skolköket under en dag.
- Dagvården implementerar ”Mathjälpar”-systemet vid lunchen.
- Elevkåren i kommunens skolor har möjlighet att kalla in kost- och städchefen för att diskutera frågor som rör skolmaten.
- Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtid är ett av de sju kompetensområden som ingår i läroplanen för den grundläggande utbildningen. Arbetet med hållbar utveckling i undervisningen ska genomsyra samtliga läroämnen och är fortlöpande.
- Köken rapporterar varje vecka mängden tallrikssvinn på anslagstavla i matsalen. Detta gäller Dalsbruks skolas kök, Kimito skolcentrums kök samt Amos/Silvas kök.
- För att uppmuntra barnen att ta lagom stora portioner och minska matsvinnet, kommer matsalarna att utrustas med tavlor som på ett trevligt och informativt sätt påminner gästerna om att inte ta mer mat än de orkar äta.
- Köken redovisar månatligen klimatavtrycket från kommunens totala varuinköp på anslagstavlan i matsalen.
- I januari och augusti informerar köken om andelen inhemska livsmedel som använts i kommunens matlagning, och denna information sätts upp på anslagstavlan i matsalen.
- Köken kan även ibland köpa in närproducerade produkter och informerar då kunderna genom skyltar vid livsmedlet eller genom att markera med Finlands flagga.